Dominik Kierczak

2002-03-05

Choroba: zespół Nethertona rybia łuska, stan po ostrej białaczce limfoblastycznej

Dominik od urodzenia choruje na zespół Nethertona - rzadką, genetycznie uwarunkowaną chorobę skóry, która objawia się między innymi rybią łuską i atopią. Życie z tak nietypowym schorzeniem nigdy nie należało do najprostszych – skóra Dominika jest zaczerwieniona i szorstka a łuszczący się zrogowaciały naskórek powoduje niewyobrażalny ból.

Choroba nie jest uleczalna, jedyną pomocą w minimalizowaniu jej objawów jest stosowanie specjalistycznych maści, kremów i emalientów.

W roku 2017 pojawiały się u Dominika bardzo częste i nawracające infekcje, które były dla mamy sygnałem ostrzegawczym. W sierpniu po przeprowadzeniu badań zapadła druzgocąca diagnoza: ostra białaczka limfoblastyczna. Długotrwałe leczenie szpitalne i chemioterapia przyniosły skutek, wyniki są coraz lepsze, należy jednak stale kontrolować stan organizmu.

Średni miesięczny koszt leczenia zespołu Nethertona to około 1.000 – 2.000 złotych. Rodzina zwraca się o pomoc finansową w zakupie leków, artykułów pielęgnacyjnych i medycznych do skóry, jak również o pokrycie kosztów dojazdu do szpitala oraz pozostałych związanych z leczeniem. Koniecznością jest również remont pokoju chłopca i całego domu, ponieważ warunki mieszkaniowe są trudne i niedostosowane do potrzeb chorego Dominika.

Dominik Kierczak

tytułem: darowizna dla Dominik Kierczak