Michał Włodarski

1991-04-29

Choroba: zatrucie tlenkiem węgla

2 stycznia 2017 roku Michał czuł się bardzo słabo z powodu silnego przeziębienia, około południa wszedł do łazienki, by wziąć gorącą kąpiel. Tuż po odkręceniu wody zasłabł i przewrócił się pozostając w wannie aż do godziny 17:30, kiedy mama znalazła go nieprzytomnego i zadzwoniła po karetkę pogotowia.

Ekspertyza wykazała, że prawdopodobną przyczyną utraty przytomności była wada wentylacji w piecyku gazowym ogrzewającym wodę - spaliny zamiast wydobywane na zewnątrz zostały zwracane z powrotem do pomieszczenia.

Pogotowie zabrało Michała do szpitala w Katowicach a następnie do Sosnowca do Regionalnego Ośrodka Ostrych Zatruć z Oddziałem Toksykologii Klinicznej. Przeprowadzone badania wykazały zawartość tlenku węgla we krwi 33%, tomografia nie wykazała żadnych zmian.

Po pięciu dniach od zdarzenia, 7 stycznia 2017 roku Michał się wybudził, był z nim kontakt słowny, logicznie odpowiadał na zadawane pytania, wiedział co się wydarzyło i co się obecnie dzieje, jadł posiłki i ruszał kończynami.

W następnych dniach nastąpiło pogorszenie stanu zdrowia, Michał stracił przytomność i nie odzyskał już umiejętności komunikowania się z otoczeniem ani gestami ani werbalnie. 12 stycznia 2017 został przewieziony do Szpitala Murcki w Katowicach, gdzie lekarz prowadzący stwierdził uszkodzenie półkul mózgowych i stan apaliczny. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że bez stałej rehabilitacji Michał pozostanie w takim właśnie stanie.

Michał Włodarski

tytułem: darowizna dla Michał Włodarski